Dat de fusieonderhandelingen tussen Bpost en PostNL zijn mislukt, noemt topman Koen van Gerven van het Belgische postbedrijf ,,spijtig maar geen drama”. Volgens Van Gerven lagen de eisen van de partijen te ver uit elkaar om tot een akkoord te komen.
De bestuursvoorzitter legt uit dat er dit weekend nog volop werd onderhandeld, maar werden de partijen het niet over alles eens. ,,Dan moet je besluiten dat er niets is”, aldus Van Gerven. Hij wilde niet zeggen of de prijs een struikelblok voor de deal was. Volgens de topman aasde Bpost op PostNL om de mogelijkheden op de groeiende pakjesmarkt te vergroten.
De deal zou vooral op de beoogde overnameprijs zijn afgeketst, stelde een anonieme bron zondag tegenover het Financieele Dagblad. PostNL zou een prijs per aandeel van ruim 6 euro hebben geëist (vrijdag werd de beurshandel stil gelegd toen het aandeel op 3,58 euro noteerde). Bpost zou op een prijs van 5,50 euro per aandeel zijn blijven steken.
Belgische staat zou controle verliezen
Bpost wilde alle aandelen van PostNL overnemen in ruil voor cash en Bpost-aandelen. Dat zou betekend hebben dat het aandeel van de Belgische staat in het bedrijf onder 50 procent zou zakken. Dat zou echter geen probleem zijn geweest.
Van Gerven is niet te spreken over het optreden van voormalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille. Die zei vrijdag in Belgische media dat een verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf zeer dichtbij was. Dat zorgde voor de geruchtenstroom waarop de handel in zowel Bpost als PostNL werd stilgelegd.
Van Gerven noemt de uitlatingen van Labille ,,totaal misplaatst" en stelt dat in dergelijke dossiers ,,grote discretie" is vereist.
Volgens de Belgische regering is het essentieel dat Bpost onderzoekt hoe het zijn positie in de nieuwe economie verder kan versterken. De Belgische vicepremier van Post Alexander De Croo spoort Bpost aan op dezelfde weg verder te gaan.
Ook De Croo, die nu minister van Overheidsbedrijf is, had geen goed woord over voor het optreden van Labille. Volgens hem was het lekken van informatie van zijn voorganger slechts bedoeld om een staking bij medewerkers in gang te zetten, hetgeen niet is gelukt. Ook vanuit het Belgische parlement is er forse kritiek op de rol van Labille in het afketsen van de deal.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl